Untitled


Foto: B.K.

Sastanak u vezi raspodjele kripto sredstava koja će u jednom trenutku, u ovom ili onom volumenu, vjerojatno ipak sjesti na naš račun, još nije održan. Još se nije raspravljalo o tome da li novce potrošiti na ogradu koju je Grad obećao podići, ali do sada obećanje nije ispunio, na terase u sjevernom dijelu dvorišta nužne za realizaciju programa Iza škole ili na uklanjanje postrojenja za grijanje koje ne radi više od petnaest godina iz prostorije idealne za izlagački prostor “white cube” formata.

Njegov bi program mogao biti sasvim nezavisan od glavnog, kao što bi taj prostor bio sasvim odvojen od glavnog izlož­benog prostora (koji to zapravo uopće i nije nego je to zapravo predvorje škole). “White cube” bi bio nešto kao mlađi, ali mnogo ozbiljniji brat. A s obzirom da je brat lociran sas­vim na kraju desnog krila zgrade i hodnik bi trebalo, ne samo isprazniti, nego i dizajnirati. Da se posjetitelji do “white cubea” ne provlače umjetničkim skladištem, kao što se američki predsjednici provlače kuhinjom do pozornice, nego da prolaze osmišljenim dijelom zgrade. Primjerice, ako se hodnik oboji u crno, uključujući strop, Korkutove ormare i moja vrata, to postaje izlagački prostor “black koridor” formata, treći brat.

Njegov bi program bio nezavisan i od glavnog i od nezavisnog, a budući da se odvija ispred mojih vrata, javljam se za kustosa “black koridora”. Programske bi odrednice najpreciznije mogla predstaviti uvodna autorska izložba kustosa, stoga vijeću na uvid predlažem tri projekta.

1. Bobin smijeh, audio, loop. Foto ćelije na ulazu u “black koridor” aktiviraju zvučnike koji reproduciraju glasan grohot voditelja glavnog galerijskog programa.

2. Draženova meta, video instalacija. Između zidova, otprilike na sredini hodnika, razvučeno je platno za back projekciju. Video prikazuje Grubišića dok vježba stre­ličarstvo, a snimljen je iz perspektive mete, koja se na filmu ne vidi, nego ispada da strelice ispaljuje ravno u posjetitelje izložbe.

3. Dvadeset osam dana Predragove love, serija od 28 grafika. Svakog dana u drugom mjesecu 2022. godine učiniti “screenshot” trenutnog stanja naše kriptoglavnice u formi grafikona, zatim ga isprintati na crno-bijelom HP laserskom printeru, pa trikloretilenom otisnuti na “Hanne Muller” papiru, uokviriti i postaviti u friz duž cijelog “black koridora”.

Ulazak u crni hodnik posjetitelje bi mogao podsjetiti i na ulaz u tunel, na čijem se kraju svjetlo de facto i nalazi: “white cube”. Budući da se temeljno i radi o prolazu, to bi ujedno bila i tematska platforma. Bilo da je riječ o prostornom, vremenskom ili metafizičkom, bilo da ga je moguće vidjeti, čuti, opipati ili omirisati, naglasiti ili blokirati, osobno protumačiti ili globalno portretirati, problematizirati ili iskusiti. Druga stvar jest da format nije “long play” nego “single play”, radi se o jednom radu, što ga smjesta programski i odvaja od mlađeg i starijeg brata koji predstavljaju izložbene cjeline.

I treće, da posjetitelj odmah kaže: aha.

B.G.

25.01.2022.