Zagrebački salon odbijenih

Zagrebački salon odbijenih

Za vrijeme trajanja 57. Zagrebačkog salona koji ovoga puta, po riječima kustosice Leile Topić, predstavlja radove koji transformiraju ili interpretiraju nepravde, neučinkovitost borbe protiv korupcije i provođenje povijesnih revizija, u Galeriji Atelijera Žitnjak u Zagrebu (Žitnjak 53) se 30. rujna 2022., u 20 sati, otvara izložba Zagrebački salon odbijenih. Izložba je zajednička inicijativa Galerije Flora i Umjetničke organizacije Atelijeri Žitnjak.

Galerija Flora i Atelijeri Žitnjak šestu godinu za redom surađuju i razmjenjuju umjetnike. Tako se u ovoj godini dubrovački umjetnici u AŽ predstavljaju radovima odbijenim na 57. Zagrebačkom salonu.

Galerija Flora (Dubrovnik) i Atelijeri Žitnjak (Zagreb) pozivaju i sve umjetnike čiji radovi nisu uvršteni u izložbu Zagrebačkog salona (a osvrću se na anomalije i nepravilnosti u radu ustanova u kulturi i centara moći) da pošalju kontakt podatke, koncepciju i vizuale odbijenih radova najkasnije do 26. rujna u 23:59 h.

E-mail adresa za prijave radova za izlaganje: zagrebackisalonodbijenih@gmail.com

Koncept 57. Zagrebačkog salona podrazumijeva zagovaranje umjetnosti kao oblika vizualne politike, stvaranje platforme za umjetnike aktiviste koji se fokusiraju na odnose moći unutar suvremenog društva, teži vratiti vjeru u emancipatorsku moć kulture te vjeruje u sposobnost umjetnika da postavlja pitanja, a Salon odbijenih se nastoji sinkronizirati s navedenim težnjama.

26.09.2022.